Les 5 tendències que transformaran la gestió esportiva municipal el 2025

Compateix-ho 🚀

Les 5 tendències que transformaran la gestió esportiva municipal aquest 2025

Anticipar el futur mai és una tasca senzilla, però l’experiència i l’observació de les tendències actuals ens permeten entreveure cap a on evolucionarà la gestió esportiva municipal. Amb l’objectiu d’adaptar-se a les necessitats canviants de la ciutadania i millorar l’eficiència en la gestió, el 2025 es perfila com un punt d’inflexió marcat per la implementació de noves tecnologies i metodologies.

 

Aquestes són, segons la nostra humil opinió,  les cinc tendències clau que marcaran el futur del sector:

 

1. Gestió de les reserves d’espais esportius per entitats esportives

La demanda creixent per part de clubs, associacions i entitats esportives fa que l’optimització de l’assignació d’espais sigui una prioritat. Segons un estudi publicat per Sports Management Global Report (2023), el 67% de les administracions locals preveu implantar sistemes de reserva automatitzats per millorar l’eficiència i reduir conflictes en la gestió d’horaris.

Aquesta tendència passa per implementar solucions SAAS que permetin gestionar de manera centralitzada les sol·licituds i reservar espais en temps real. Aquesta tecnologia no només redueix la càrrega administrativa, sinó que també millora la satisfacció de les entitats esportives en garantir processos més transparents. Un clar exemple d’aquesta tendència és el mòdul de gestió d’entitats de Tankuam, una eina que permet a les entitats fer reserves espais per a entrenaments i partits, i habilitar l’accés a les instal·lacions als seus jugadors, entre d’altres solucions.

 

2. Gestió de la comunicació amb la ciutadania

El diàleg amb la ciutadania és essencial per fomentar la participació i garantir que les instal·lacions esportives s’adaptin a les seves necessitats. 

Al 2025, veurem una consolidació de canals digitals integrats, com aplicacions mòbils i portals web interactius, que no només permetran a la ciutadania rebre informació en temps real, sinó també realitzar acciokns,  propostes i valoracions sobre els serveis disponibles.

 

3. Dinamització d’espais esportius a l’aire lliure

La pandèmia de la COVID-19 va posar de manifest la importància dels espais esportius a l’aire lliure, i aquesta tendència continuarà creixent el 2025. 

En els darrers anys també hem vist com han crescut, ens molts municipis, els espais esportius a l’aire lliure, fent crèixer l’oferta esportiva municipal. Espais esportius no atesos i pensats en un model d’autogestió per part dels ciutadans. Gràcies a la tecnologia, els municipis apostaran per programes que integrin activitats en espais oberts, com ara pistes polivalents, circuits de running o zones de cal·listènia, dinamitzats amb esdeveniments, classes dirigides, gamificació o seguiment de sessions a través de les apps mòbils.

 

4. Ús de la intel·ligència artificial per millorar la relació amb els diferents agents del sistema esportiu

La intel·ligència artificial (IA) tindrà un paper fonamental en la gestió esportiva, sigui per optimitzar processos interns o per personalitzar els serveis oferts. 

En el camp de la gestió esportiva municipal, la IA ens pot ajudar a  analitzar patrons d’ús de les instal·lacions, predir necessitats futures i establir comunicacions més efectives amb clubs, usuaris i altres agents. Xatbots intel·ligents i assistents virtuals també poden agilitzar les consultes administratives i augmentar la disponibilitat de serveis d’atenció.

 

5. Dades i indicadors de gestió

El 2025, la gestió basada en dades serà imprescindible.L’ús de plataformes que recullin indicadors clau de rendiment (KPI) per analitzar l’ús de les instal·lacions, el retorn de les inversions en infraestructures i l’impacte social dels programes esportius, l’ús de data-driven permet als municipis identificar tendències, corregir desviacions i planificar amb major precisió.

Un clar cas d’ús d’aquest àmbit són els Cercles de Comparació Intermunicipals de la Diputació de Barcelona. Aquest és un mètode per avaluar i comparar la gestió dels serveis municipals mitjançant indicadors consensuats. També faciliten l’intercanvi d’experiències entre municipis a través de grups de treball. L’objectiu principal és impulsar la millora contínua dels serveis públics, i disposar d’una eina amb dades, informes i indicadors reals permet agilitzar la tasca de recollida de dades.

 

Tankuam, l’eina que t’ajudarà a millorar la gestió esportiva del teu municipi

Tankuam és una plataforma que ofereix solucions en la majoria d’aquests àmbits, i moltes altres funcionalitats per millorar i optimitzar la gestió esportiva: inscripcions a grups i casals, gestió de piscines d’estiu, gamificació, gestió de reserves i control d’accessos i moltes altres solucions.

El futur de la gestió esportiva municipal es basa en la innovació tecnològica i la connexió amb les necessitats reals de la ciutadania. Aquestes cinc tendències no només marcaran el 2025, sinó que establiran les bases per a una gestió més eficient, sostenible i participativa en els anys vinents. Adaptar-se a aquestes transformacions no és una opció, sinó una necessitat per continuar fomentant l’esport com a eina de cohesió social i salut pública.